0511-820280

Kinderen

Een voet in de groei kent andere problemen dan een volwassen voet. De kindervoet kan niet worden vergeleken met de volwassen voet. Normaal gesproken is dit groeiproces pijnloos. Maar soms ontstaan (groei)pijnen. Dan is het tijd om Voetz podotherapie in te schakelen.

Babyfase: de eerste stapjes

Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Baby’s oefenen de voet- en beenspieren door te trappelen met hun voetjes. De botten bestaan nog uit kraakbeen. Onder de babyvoet zit een dik vetkussen waardoor de voet er afgeplat uitziet. In de loop van de eerste jaren verdwijnt dit vetkussen en ontstaat de voetholte. Rond het eerste levensjaar (10-18 maanden) zet een kind zijn eerste stapjes. Dit proces mag niet overdreven gestimuleerd worden. Uw kind gaat staan en lopen zodra de voet klaar is om het eigen lichaamsgewicht te dragen. Het is normaal dat de benen van uw baby een O-stand hebben. Dit vergemakkelijkt het nog onzekere voortbewegen.

Kindfase: van platvoet naar normale voetboog

Rond het tweede jaar kan een X-stand van de benen ontstaan. Meestal gaat dit tussen het zesde en het achtste jaar vanzelf over. Ook hebben kinderen in deze leeftijdsfase nog vaak platvoeten. De stand van de X-benen herstelt zich waarna de voeten en benen recht gaan staan. Rond deze leeftijd ontwikkelen platvoeten zich tot een normale voetboog. Tot de leeftijd van 8 jaar is er dan ook geen reden om ongerust te zijn als de stand van de kindervoet niet overeenkomt met wat voor die leeftijd gebruikelijk is.

Pijn

Normaal gesproken veroorzaakt de ontwikkeling en groei van de voeten geen pijn. Maar soms ontstaan er toch (pijn)klachten. Uw kind heeft last van pijn in de voeten. Of de knieën doen ineens pijn. U twijfelt of het groeipijnen zijn. Neem dan contact op met een podotherapeut. De podotherapeut van Voetz podotherapie kan door onderzoek de (vermoedelijke) oorzaak van de klachten bij uw kind vaststellen. Na het onderzoek stellen we een behandelplan op en leggen dit aan u voor. Soms kan dit betekenen dat een doorverwijzing naar een fysiotherapeut nodig is. Samen werken we aan de beste behandeling voor uw kind.

Voorbeelden van voetproblemen bij kinderen

  • Het naar binnen zakken van de voeten
  • Veel struikelen
  • Hielpijn
  • Groeipijnen
  • Kromme teentjes
  • Pijn tijdens het sporten
  • Niet lang kunnen of willen lopen
  • Scheef afdragen van schoenen

Kinderen

Kindervoeten

CONTACTGEGEVENS

Prins Bernhardstraat 1a
9251 GJ  Burgum

   0511-820280